- Producent
- Type
- Varenr.5893.2016
- Land
- OmrådeWEINVIERTEL
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent13.5
- ØkologiskNej
Om Sohm & Kracher Grüner Veltliner Single Vineyard
Vinen, der startede Sohm & Kracher tilbage i 2009 med små 600 flasker og som har været afgørende for, at Weinviertel i dag nødvendigvis må komme med i betragtning, når talen falder på kvalitets-vinområder i Østrig.
Her i Pulkau-dalen er jorden således rig på gnejs og löss, hvilket både er godt for at forhindre sygdomme i jorden og for at give vinen sin energiske syrestruktur. Med andre ord er alle forholdene til stede for kunne lave Grüner Veltliner fra øverste hylde, og det skal vi da lige love for, at de gør - her i en vin, der efterhånden har nogle år på banen og derfor spiller på nogle ganske andre og mere gastronomiske strenge end vinhusets yngre vine.
Dyrkning og vinificering
Aldo Sohm og Kracher-familien er nådesløse hvad angår arbejdet i marken og ikke mindst sorteringen af druer under høsten, der naturligvis foregår ved
håndkraft. I vinhuset gærer vinen desuden med det naturlige gær og lagrer derpå 24 måneder i et enkelt 1000-liters Stockinger fad og resten i gamle, neutrale franske barriques med let battonage.
Efterfølgende venter 5-6 måneder i ståltanke, inden vinen hældes på flaske. Først 1-2 år senere er den i følge vinhuset klar til frigivelse.
Aroma og smag
I glasset åbner vinen forsigtigt for showet men leverer snart en helt fantastisk aroma, der både kommer omkring modne gule æbler, appelsinskal, lichi, abrikos, ingefær, thai-basilikum og saltede nødder.
På tungen sendes tankerne mod Bourgognes Côte de Beaune - med fyldighed, creme og dybde uden dermed at miste sin vitale friskhed. Det let krydrede præg munder således ud i en helt rank, mediumfyldig og kraftfud eftersmag med bid og struktur, der kan tage lidt meget plads, hvis vinen nydes på egen hånd. Det er derfor, vi siger, det især er en madvin, og SÅ giver det anderledes mening:
Serveringsforslag
Prøv den da til stegt pighvar eller laks glaceret i honning eller serveret med en fed, sødmefuld sauce og friske urter... Desuden gør den sig storartet til en helt klassisk Wienerschnitzel (ja, hvidvin som dette er perfekt til schnitzlens tilhørende "dreng") eller til Thai-inspirerede risretter med fisk eller kylling eller 'vegetarian style'.
Denne vin kan gemmes i op til 20 år fra høståret og kommer bedst til sin ret, når den serveres i bourgogneglas - helst ikke køligere end 8 grader.
Anmeldelser og point
94 point - James Suckling, september 2018
"Fine mirabelle and peach nose with subtle herb and nutty notes. Serious structure for a wine with only medium body, then a long, clean and firm finish. From the Pulkautal area of the Weinvertiel, just bottled after 2 years maturation on the lees. Drink or hold."