Domaine Gauby

I 2020 lykkedes det at få en aftale i hus med den nok største vinberømthed i Sydfrankrig - i hvert fald blandt kendere. Berømt for sine vine, berømt for sin uudtømmelige viden om sit fag og om, hvordan man med et dybdegående kendskab til naturens mangfoldige flora og fauna kan skabe vin i absolut verdensklasse.

Gérard Gauby arbejder med gamle vinstokke, som dyrkes biodynamisk mellem rækker af de intet mindre end 25000 træer og buske, han selv har plantet - dette for at optimere biodiversiteten i markerne og dermed skabe sundere, mere modstandsdygtige vinstokke. Og så forsøger han ikke at forcere noget: Han dyrker de druer, der passer til området - nærmere bestemt den kalkrige jord i den glohede sommervarme i Rousillons "Côtes Catalanes" - blot 30 km fra den spanske grænse og endnu tættere på Middelhavet.

Navnet Côtes Catalanes siger alt om det kulturelle fællesskab med Catalonien, og den procentvise fordeling af druerne minder da også mere om, hvad vi kender fra den catalanske højbord Priorat end fra Rhône. Vi taler Carignan, Grenache Syrah, Mourvèdre og i øvrigt de grønne Macabeo, Grenache Gris, Grenache Blanc og Carignan Blanc - druer, der trives i varme og fremstår forbløffende friske og luftige i Gaubys hånd til trods for vinenes altid store intensitet og karismatiske fremtoninger.

For at forstå Gaubys storhed, henviser vi til følgende citat fra
René Langdahl:

"I det varme og sydlige Roussillon rumsterer stadig en pioner, et forbillede for flokkevis af yngre vinmagere, der jagter et moderigtigt modenhedsbegreb. Han hedder Gérard Gauby og han jagter ikke det moderigtige for at være på mode – det er nærmere ham, der skaber moden… uden at vide det eller uden at ville det. Selv i højt liggende vinmarker med kalk i jorden er det meget nemt at lave dovne overmodne vine i det stegende hede Roussillon, men det gør Gérard Gauby og sønnen Lionel ikke. Selveste Eben Sadie sagde engang til mig en sen nattetime, at der er én vinmager i verden han respekterer over alle og hvis vine han kan drikke altid. Gérard Gauby it is."