Bodegas Toro Albalá

Bodegas Toro Albalá var i forvejen berømte for deres forunderligt intense, cremede og helt vildt komplekse dessertvine på den indtørrede Pedro Ximénez-drue aka. PX. I start 00’erne gav de sig så til at frigive helt op mod 100 år gamle vine fra kælderen. Siden er de nærmest blevet kult…

For at forstå præcis hvor enestående vine, vi har med at gøre, kære læser, er vi nødt til at tage dig ned på en skriftlig rundvisning til D.O. Montilla-Moriles, nærmere bestemt ved byen Aguilar de la Frontera i Andalusien. Vi er 50 km syd for Córdoba og – måske nok så vigtigt – langt over 100 km nordøst for Jerez, hvor søde af sherry-vinene ellers benytter samme druetype. Men Toro Albalá er IKKE Sherry, for klimaet her i højlandet er markant anderledes end ude ved kysten.

Klimaet i Montilla-Moriles er overvejende kontinentalt, og dét er vigtigt for lige præcis produktionen af Toro Albalás vine, der har højere syre, mere vildskab men også langt mere sødme end selv de sødeste Sherry-vine. Efter høst lægges drueklaserne således ud i solen for at tørre ind til rosiner, som herefter behandles lidt ligesom portvin: Druerne presses, mosten begynder at gære, og så slår man ellers gæren ihjel ved at tilsætte druesprit. Dermed bevares det høje sukkerindhold fra de søde rosiner, og når de ældste vine så har hygget sig i 20, 30, 50 eller 100 på fad, opstår en sensorisk helheldsoplevelse, du næsten ikke kan drømme om.

Det er denne forunderlige kombination af lokation, tid og så en i øvrigt fabelagtig dedikation, der har gjort Toro Albalá til noget ganske særligt, siden Antonio Sánchez Prieto i 1844 fyldte de første flasker i en mølle tæt på byens borg. I 1922 flyttede José M. Toro Albalá produktionen til den nuværende lokation i byens tidligere elværk, der med et virvar af gamle kældre og underjordiske gange er helt essentielt for den lange, tempererede lagring af de historiske vine.

Vinhusets gennemsnitlige produktion er på ca. 300.000 flasker om året. Kældrene rummer op mod 6000 fade med vin i alle aldre – vin, som du med stor sandsynligvis aldrig har smagt det før!

Vis som Gitter Liste

6 produkter

pr. side