Tenuta Santa Maria di Gaetano Bertani

Forestil dig, at der var en familieejendom i vores portefølje, hvis indflydelse var så stor, at den havde formet Italiens kultur, historie og vin fra 1400-tallet til i dag. Det lyder fantastisk men er ikke desto mindre blevet en realitet med Tenuta Santa Maria.

Bag dette lidet berømte navn gemmer sig ingen ringere end familien Bertani, der i flere hundrede år har været synonyme og definerende for Veneto-regionen. I 2011 lod de sig imidlertid skille fra det kommercielle brand, navnet Bertani imod deres oprindelig hensigt havde udviklet sig til. Under det nye navn, Tenuta Santa Maria, er tipoldebørnene til grundlæggeren Gaetano således endelig tilbage til Bertani- familiens DNA: At sætte kvalitet over kvantitet og lave store vine fra områdets mest unikke terroirs.

Læs mere nederst på siden

Vis som Gitter Liste

6 produkter

Faldende orden
pr. side

Familien bag navnet

Tenuta Santa Maria ejes som bekendt af Bertani-familien, hvis historie spænder videre og bredere end de fleste forestiller sig. I Valpollicella kan deres tilstedeværelse dateres helt tilbage til 1400-tallet og i vinbranchen til 1630'erne. Det var nutidens ejere, Giovanni og Guglielmos tipoldefar og hans bror, der satte sig for at etablere et nyt benchmark for fortræffelighed inden for vinfremstilling i Veneto i sidste halvdel af 1800'erne. Men de startede ikke fra nul:

Under sine år med politisk eksil i Frankrig for sin rolle i bevægelsen for et forenet Italien mødtes og studerede Gaetano Bertani med den berømte agronom, Jules Guyot. Sammen udviklede de en palette af revolutionære idéer til at føre vinavl ind i det nye århundrede, og da Gaetano omsider vendte næsen hjem til Veneto, var det som pionér inden for italiensk vitikultur og vinfremstilling. Plantning af vinstokke i lavtstående rækker (kendt som guyot-opbinding) med høj densitet, beskæring i foråret og efterfølgende grønthøstning i vækstsæsonen viste sig således uhyre effektfuldt for såvel vinenes mængder som deres overordnede kvalitet, hvilket i kombination med brødrenes forretningskyndighed bragte familien hurtig og bemærkelsesværdig kommerciel succes. Brødrene Bertanis virksomhed var ganske enkelt unik for deres tids Veneto. Og så var de endvidere var de første i regionen til at flaske og sælge veronesiske vine som Valpolicella Ripasso, Recioto og Soave i stor skala.

Tenuta Santa Maria di Gaetano Bertani

Hjertet og sjælen i Bertani-virksomheden, som vi kender den i dag, findes i familiens erhvervelse fra 1947, Villa Mosconi-Bertani. Den 22 hektar indmurede 'estate' af højdensitetsplantede marker var, siden dens oprindelse i 1500-tallet, et selvbærende landbrugssamfund med eget kapel og festdag, og meget italiensk kultur- og landbrugshistorie blev skrevet her. Vinmarkerne var således ikke blot blandt de første, der blev konverteret til Guyot-metoden dengang i 1800-tallet. Den dag i dag anses stadig for at være nogle af de fineste i Veneto-regionen, og så er der det med begrebet "Amarone". Det blev opfundet på denne adresse i 1936 inden for Villa Mosconis for at beskrive en vintype, der meget lignede Bertani-brødrenes egen "recioto secco", som de havde produceret succesfuldt siden 1920.

Dette er en af de mest spændende og tilfredsstillende importaftaler for Laudrup Vin i Italien, og disse vine fortjener opmærksomhed fra alle italienske vinkendere.