Salvo Foti I Vigneri

Ved Etna på Sicilien lever nogle af Europas ældste vintraditioner lige så stærkt som energien fra vulkanen selv og fra de passionerede mennesker, der holder dem ved lige. Et sted, hvor denne energi synes umulig at slukke, er hos Salvo Foti, hans sønner og i deres team af lokalt forankrede Etna-borgere. Til sammen udgør de I Vigneri – naturligt producerede, minimalt manipulerede og folkeligt respektfulde vine lavet ved hjælp af Siciliens ældste metoder, der fra deres respektive terroirs og druesorter indkapsler mange mangfoldige smage af Etna.

“Today making a good wine is not difficult. It is difficult to produce an excellent wine while respecting the environment and people."

- Salvo Foti

 

Vores erfarne sommelier og vinkonsulent Fredrik havde længe været lun på vinene fra I Vigneri, da vi endelig fik strikket en tur sammen, hvor han og vores direktør Per kunne besøge ham og hans unge sønner i begyndelsen af 2024. Det personlige møde er således forudsætningen for at kunne få lov at købe disse næsten rituelle vine, der blev stiftet i fællesskab af vinbønder fra Etna i 1435 og i dag er personificeret ved en af Siciliens mest lærte, respekterede og erfarne vinmagere med en af øens længste cv’er.

De seneste årtier har Salvo Foti og nu også hans dedikerede sønner således bragt I Vigneri til nye højder. De mestrer områdets gamle teknikker og druer, insisterer på at arbejde respektfuldt og bæredygtigt, og de fremstår i alle henseender kompromisløse i deres stræben efter at skabe de ærligste øjebliksbilleder fra Etnas små og ofte utilnærmelige terroirs.

Salvo Fotis blå bog:

I 1981 startede han sin ønologiske karriere som konsulent for anerkendte sicilianske producenter i Agrigento, Ragusa og Trapani. Men hans nuværende arbejde er defineret af Etna, hvor han har deltaget i fødslen af indtil flere vinhuse, der i dag hører til områdets førende. I løbet af sin karriere har han gennemført adskillige kurser inden for vinfremstillingspraktik i Italien og Frankrig, mens han desuden har kastet sig ud i videnskabelig forskning inden for ønologi i samarbejde med nationale institutter og universiteter.

Som underviser har han forestået smagekurser og kurser for sommelierer (ONAV, AIS, FISAR). Han har været freelanceunderviser i ønologi på "Wine Manager"-kurserne på italienske professionelle skoler. I løbet af sit forskningsarbejde har han udgivet talrige artikler og tekniske bøger om vindyrkning og i øvrigt skrevet for udvalgte aviser og magasiner i vinsektoren.

Foti og I Vigneri-folkenes fornemmelse for tradition kommer til udtryk på tre måder:

Druesorter:

-       I Vigneri har marker på tre sider af Etna, hvilket tilgodeser den lokale hvidvinsdrue Carricante i øst og den lige så lokale og charmerende Nerello Mascalese i nord.
På de varmere vestvendte skråninger trives desuden Grenache, der efterhånden har en lang historie lige præcis dette sted på øen.

Opbindingsmetode:

- Vinstokkene opbindes alle steder vertikalt efter den såkaldte "Albarello"-metode, hvor stokkene støttes af lokalt producerede stolper i valnøddetræ. Sådan har man gjort det i hundreder af år, og da resultaterne er år efter år så overbevisende, er der ingen grund til at ændre på den sag.

Fodtrampning:

- I det historiske vinhus nedtrampes rødvinsdruerne med fod i et gammelt stenkar. Tyngdekraften bringer derpå mosten ned i gæringstankene, hvor vinificeringen kan begynde.

Siciliens ældste druepresser

Når der ikke kan trampes mere most ud af druerne, samles druekvaset sammen i en stor "kage" inde på midten. Ved hjælp af Siciliens ældste druepresse udvindes nu den sidste most, så intet går til spilde.


Tradition til mindste detalje

I Vigneris arbejde med tradition grunder i både teknisk, historisk og sågar antropologisk forskning i og omkring Etna, der skal skabe de bedste tænkelige vine med den stærkest mulige forbindelse til den fysiske og historiske virkelighed, de indgår i. De tager hånd om naturen men erkender stadig menneskets rolle i alle trin. Deri opstår begrebet, som Salvo Foti står fast på: "Human wines".

"Vi foretrækker at definere vores vine "menneskelige vine" frem for "naturvin" eller andre etiketter. "Human Wine" er for os fortsættelsen af vores forfædres landbrugs- og vindyrkningspraksis, brugen af det gamle opbindingssystem Alberello (vertikal busk-træning af vinstokke) og Palmento (historiske produktionsfaciliteter udhugget i lavaen), parret med deling og harmoni i arbejdet med vores kollegaer og vores familie. Alle dem, der arbejder med os, er oprindeligt fra Etna, og mange har arbejdet med os i mere end 25 år. Viden, den direkte personlige relation, uden mellemled, med hver af vores mand eller kvinde er grundlæggende for os. Målet med "Vini Umani" (Human Wines) er at lave vin og samtidig respektere menneskeheden og miljøet."

- Salvo Foti

Vinmarker og terroirs

I Vigneris vinmarker (kendt som contradas) er - som opremset længere oppe - placeret på tre forskellige sider af vulkanen men også i forskellige højder for at kunne dyrke hver enkelt indfødt drue på det specifikke sted, hvor den blev udvalgt eller introduceret tilbage i oldtiden. Hver eneste parcel er nøje udvalgt, og mange af dem er også plantet af dem selv fra bunden gennem mere end 30 års arbejde. Hver parcel eller plot giver anledning til hver enkel af deres vine, som typisk kan tælles på to hænder, omend det præcise antal kan svinge med årgangene.

Vi ønsker for alle, at de mindst én gang giver sig muligheden for at smage disse sprudlende vine fra Europas mest aktive vulkan.