Eben Sadie har arbejdet blandt verdens bedste vinmagere på næsten alle kontinenter. I slut-90'erne vendte han hjem til sit hjemland, Sydafrika, hvor han fik adgang til ældgamle vinstokke, omlagde til biodynamik og tog vinproduktionen tilbage til et absolut minimum, hvor der ikke manipuleres med terroir og smagsnuancer. Hvis du passer godt nok på din mark, din jord og biodiversitet, får du i følge Sadie også god frugt, som skal have lov at komme til sin ret i vinen og ikke kvæles af overdreven ekstraktion eller fadlagring.
I 2000 høstede han for første gang frugten til den i dag ikoniske vin "Columella", der flere gange har inkasseret 98 point i både Robert Parker's Wine Advocate og Decanter samt 97 point hos James Suckling. Denne vin, opkaldt efter den romerske forfatter Columella, symboliserer netop Eben Sadies engagement i at skabe vin, der med brug af gamle sydfranske og portugisiske druer ikke kun afspejler Sydafrikas stolte vintraditioner, men også forvandler dem og bringer dem op på i hidtil uopnåelige standarder.
Gennem årene har Eben Sadie således været en drivkraft bag Sydafrikas rejse mod at blive anerkendt som en topvinproducent på verdensplan. Også vinene i hans "Old Vine Series" er igen og igen blevet rost af kritikere og vinelskere over hele verden for deres kompleksitet, balance og unikke karakter.
Filosofi og certificeringer
Når Sadie ikke laver vin eller surfer, bruger han de fleste af sine penge på at købe vin fra resten af verden. Denne nysgerrighed har bl.a. ført ham til at lave vin i Priorat, men sjælen vil altid ligge i hans hjem i Swartland og vinene derfra. På samme måde som at sjælden ligger i vinene, jorden og i det arbejde, han udfører - ikke i certificeringer, som han ikke orker at bruge sin tid på.
Her har du hans drivkraft og filosfi indkapslet med hans egne ord:
"We live in an ever more globalized world where wine permutated to become more alike daily. Within this the notion of terroir is to be lost forever. Wine more than any other produce of agriculture has a specific notion of origin, hence every wine in the world having a "appellation" status. Our goal and aim is for our wines to display the true character of our soils and the vintage factor within any year. This entitles the development of a define sensitivity for the area and the grapes, the biggest notion is to let things go go at time and to rather become an observer and preserver than a "maker". The notion of sense of place is what wines are about and the reason they have fascinated mankind since the very inception." - Eben Sadie
Eben Sadies vine er i allerhøjeste grad funderet i økologien og biodynamikken - som nævnt uden at være certificeret. Alligevel har anerkendelsen af hans arbejde på paradoksal vis resulteret i en enkelt certificering, som han er ganske stolt af:
Indehaver af "Robert Parker Green Emblem 2021" for vinhuse, der arbejder i pagt med naturen men som ikke bruger tid på certificeringer:
"Sadie Family Wines remains a leader in biodynamic and organic farming in the South African landscape, focusing on old vines, some of which produce excruciatingly low yields, from meticulous managed vineyards. Eben Sadie, owner of Sadie Family Wines, has lived by a simple rule: to interfere with the wine as little as possible, allowing the wine’s natural essence to shine through, proudly displaying the subtleties of the vintage, so that their expressions of terroir and varietal purity may sing true with a sense of time and place."